Ahvenanmaan saaristo koostuu peräti 6500 saaresta, mutta matkailu keskittyy kuitenkin pääasiallisesti niistä suurimpiin. Erityisesti kesällä Ahvenanmaa vastaanottaa kymmeniätuhansia turisteja, joiden suunnitelmiin saattaa kuulua esimerkiksi pyöräretkiä, mökkeilyä, kalastusta ja yksinkertaisesti saaristolaiselämän viettämistä. Ahvenanmaa on toki osa Suomea, mutta osittain sen kulttuuriin on sekoittunut myös ruotsalaisia piirteitä. Omintakeinen kulttuuri yhdistettynä upeaan luontoon sekä leppoisan letkeään meininkiin ovat lyömätön yhdistelmä, joka hurmaa lähes jokaisen Ahvenanmaalle saapuvan matkailijan.

Maarianhamina

Ahvenanmaan pääkaupunki Maarianhamina on toisaalta suloinen pieni kaupunki, mutta toisaalta myös tarpeen vaatiessa vilkas yöelämää ja toimintaa tarjoava kaupunkikeskus etenkin kesäisin. Matkailija ei voi olla huomaamatta Maarianhaminan hurmaavia puutaloja tai ihastuttavia kahviloita, joiden kesäterassit kuhisevat elämää. Kaupunki on riittävän pieni, jotta siihen voi tutustua jalkaisinkin. Yksi Maarianhaminan tunnetuimmista nähtävyyksistä on nelimastoinen purjelaiva nimeltään Pommern, joka on ankkuroitu kaupungin merenkulkumuseon yhteydessä olevaan satamaan.

Kökar

Jos Maarianhamina on jo ennestään tuttu ja haluaa kokeilla jotain aivan uutta, kannattaa harkita vierailua Suomen toiseksi pienimpään kuntaan, Kökariin. Sinne pääsee muutaman tunnin lauttamatkalla Lumparlandista käsin. Matka on ehdottomasti vaivan arvoinen, sillä perillä odottaa viehättävä ja hieman erillään nököttävä saari, jossa pääsee ihailemaan keskiaikaista fransiskaaniluostaria. Kökar on saari, jolla asuu noin 260 asukasta, mutta paikalliset ovat vieraanvaraisia ja esittelevät saartaan mielellään muillekin.