Suomen luonto on ainutlaatuisen kaunis ja onneksemme täynnä paikkoja, joissa retkeillä ja vaeltaa. Mahdollisuudet ovat rajattomat vaihdellen useiden viikkojen vaelluksista esimerkiksi muutaman tunnin luontokävelyyn. Luonnon helmassa sielu lepää ja useat kansainväliset sekä suomalaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnossa oleskelu vähentää stressiä ja vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Suosittelemme siis käyttämään hyväksi useita eri luontopolkuja ja vaellusreittejä, joita taatusti löytyy myös läheltä sinua.

Retken suunnittelu

Ensimäinen huomioon otettava asia reittiä suunniteltaessa on tietysti henkilön oma kunto ja mahdolliset rajoitteet, kuten esimerkiksi liikuntarajoitteet. Moni luontopolku ja vaellusreitti sopii myös henkilöille, joilla on liikuntarajoituksia. Kaikista Suomen luontopoluista ja vaellusreiteistä saat lisätietoja sekä kattavat kuvaukset löydät täältä .

Lisäksi on hyvä ottaa huomioon onko vasta aloitteleva vaeltaja vai jo vanha konkari. Aloittelijalle on ehkäpä helpompi aloittaa muutaman tunnin, päivän tai viikonlopun vaelluksista ja pysytellä alkuun suosituimmilla reitellä joilla opasteet ovat selkeät ja niitä on harvakseltaan. Retkeily ja vaellus on hyvä aloittaa pikkuhiljaa, jotta siihen tottuu ja samalla oppii omat rajansa ja toiveensa.

Kokeneemmalle vaeltajalle ei taas tuota ongelmaa haastaa itseään vähemmän tunnetuilla ja merkityillä poluilla.

Tutustu rauhassa alueeseen, jolle olet lähdössä ja selvitä etukäteen paikan säännöt ja käytännöt, esimerkiksi luonnonpuistoissa liikkuminen muualla kuin merkityillä alueilla on kielletty. Joissakin paikoissa voi myös olla rajoitteita vuodenajasta riippuen, kuten vaikka lintujen pesimisaikana tai muuna vastaavana ajankohtana. Huolellinen selvitys ennen retkeä varmistaa onnistuneen kokemuksen.

Varusteet ja valmistautuminen

Varustautuminen mille tahansa retkelle tai vaellukselle on ensisijaisen tärkeää. Ilman tarpeellisia varusteita voi retkestäsi tulla parhaimmillaan epämukava ja haasteellinen ja pahimmillaan jopa vaarallinen. Muutaman tunnin reissulle riittävät tärkeimmät asiat, kuten säähän sopiva vaatetus, kengät, vesi ja eväät sekä navigointilaite. Yön yli tai päiviä kestäville vaelluksille onkin sitten jo varustauduttava paljon huolellisemmin ja on otettava huomioon yöpyminen ja ruokatarve koko ajalle sekä useita muita asioita, joihin pitää varautua, mikäli viettää vähintään yhden yön luonnon helmassa. Monet vaellusta harrastavat henkilöt sekä nettisivut jakavat tietoa ja vinkkejä sivuillaan, kuinka varautua yli yön vaelluksille, joten näihin tutustuminen on suotavaa, jos itsellä ei ole vielä kovin paljon kokemusta asiasta.

Netistä löydät siis paljon tietoa varusteista sekä monia kauppoja, joiden kautta ostaa retkeilyvarusteita. Jos työskentelet freelancerina, voit hoitaa laskutuksen helposti laskutuspalvelun, kuten Frilansfinans.fi -palvelun avulla. Retkeilyvarusteita voi alkaa hankkimaan sitä mukaa, kun on selvillä minkälaisesta retkeilystä itse nauttii, ehkäpä ilman kokemusta on turha hankkia kahden viikon vaellusvarusteita ja huomata jo ensimmäisenä päivänä että nauttii enemmän vai muutaman tunnin luontokävelyistä.

Nauti Suomen luonnosta

Yhteenvetona voisi sanoa, että olipa kuntosi, rajoitteesi tai toiveesi luonnossa liikkumisesta minkälaiset vain, Suomen luonnosta löydät varmasti sinun tarpeisiisi sopivan reitin. Tietoa ja ohjeita on saatavilla runsaasti, joten mikään ei estä sinua tutustumasta kaikkiin niihin mahdollisuuksiin, joita meille täällä Suomessa on tarjolla. Oli mielessä sitten muutaman tunnin kävelyretki luonnon rauhassa tai piknik ystävien kesken jollakin kuvankauniilla paikalla tai vaikkapa viikon vaellus jossakin rauhaisassa maamme kolkassa, on sinulla vaihtoehtoja miltei rajattomasti. Toivomme että löydät oman kipinäsi retkeilyyn ja Suomen luonnosta nauttimiseen!