Suomessa on eletty 2000-luvulla muutosten aikaa monin osin – siinä missä teknologia on muovannut koko elämäämme eri suuntaan, myös fyysisyyteen liittyvät asiat ovat olleet toisille merkittävästi elämään vaikuttaneita asioita. Yksi fyysinen, tai oikeastaan paikallinen muutos, jota Suomessa on nähty viime vuosikymmeninä reilusti, on jatkuvasti muuttuvat kunnat, kaupungit ja kuntaliitokset. Tässä artikkelissa kerromme Varpaisjärven kunnasta, jota ei enää ole itsenäisenä kuntana olemassa. Varpaisjärvi onkin nykyisin elinvoimainen osa Lapinlahden kuntaa, jonka alueella asuu liki kymmenen tuhatta ihmistä. Lue lisää alueesta tästä artikkelista!

Pohjois-Savon maakunta

Varpaisjärven entinen itsenäinen kunta kuuluu ja kuului Pohjois-Savon maakuntaan, joka on Suomen keskiosassa sijaitseva maakunta. Pohjois-Savo on Suomen kuudenneksi suurin maakunta, ja siihen kuuluu tällä hetkellä 18 kuntaa ja kaupunkia. Kuopio on selkeästi suurin kaupunki Pohjois-Savon maakunnassa, ja se onkin Pohjois-Savon maakunnan keskuskaupunki. Myös muita tärkeitä ja isoja kaupunkikeskuksia löytyy Pohjois-Savon maakunnasta: esimerkiksi Varkaus ja Iisalmi ovat suuria ja tärkeitä paikkoja Pohjois-Savon maakunnalle.

Pohjois-Savon maakunta tunnetaan kaupunkiensa lisäksi myös muista asioista, joita liki neljännesmiljoonan asukkaan maakuntaan mahtuu. Pohjois-Savo tunnetaan jo nimensäkin puolesta Savon alueesta, jonka kulttuurista on olemassa paljon hauskoja tarinoita ympäri Suomen. Pohjois-Savossa on myös vakuuttavan kokoinen vesistö nimeltä Kallavesi, jonka pinta-ala on melkein 515 neliökilometriä. Vesistö tarjoaa mahdollisuuksia moniin eri harrastuksiin ja elinkeinoihin alueella. Pohjois-Savon maakunnassa vuokramökkeily on myös iso elinkeino, ja laatutarkastettuja mökkejä löytyy alueelta runsaasti, niin vesistön ääreltä kuin kuivalta maalta.

Koska Pohjois-Savossa on paljon henkilöitä, joiden työ tai arki pyörii maatalouden ympärillä, on hyvä, että kellfri.fi -yrityksen kaltaiset paikat ovat tarjonneet palveluitaan lähialueen asiakkaille ja muille suomalaisille sekä kivijalkamyymälän että verkkokaupan muodossa. On tärkeää, että omat välineet maalla ovat ajantasaiset ja hyvät, jotta arjessa ei kulu liikaa aikaa huonojen työvälineiden kanssa pähkäilyyn ja tuskailuun. Löydät Kellfrin valikoimasta aivan kaiken, mitä tarvitset maatalon ja maalaisperheen elämän pyörittämiseen: maatalon eri eläinten tarvikkeita, traktoreita, rakennustarvikkeita, metsänhoitotarvikkeita… Siis monipuolisesti kaikenlaisia tarvikkeita!

Varpaisjärven (entinen itsenäinen) kunta

Kuten aiemmin on mainittu, Varpaisjärvi ei ole enää nykyisin oma, itsenäinen kuntansa, vaan kuuluu kuntaliitoksen myötä osaksi Lapinlahden kuntaa. Kuntaliitos tuli voimaan vuoden 2011 alkupuolella, mutta kuntaliitosta valmisteltiin jo kauan etukäteen. Vaikka Varpaisjärvi ei ole enää oma itsenäinen kuntansa vaan osa Lapinlahtea, on Varpaisjärven seurakunta edelleen itsenäinen instituutio.

Varpaisjärvi on elinkeinoelämänsä puolesta painottunut hyvin vahvasti erilaisten tuotteiden jalostukseen ja alkutuotantoon. Lapinlahden kunta kokonaisuudessaan leimaa itsensä kulttuuri- ja liikuntakunnaksi, joka uskoo vakaasti tulevaisuuteen ja kehitykseen. Varpaisjärven kunnassa sijaitsevat opistot ja koulut sekä lukuisat urheilumahdollisuudet vain vahvistavat tätä asiaa nykyisen Lapinlahden alueelle.

Varpaisjärvellä on tunnettu patsas nimeltä “Ruunareipas”, joka sijaitsee Varpaisjärven keskustassa paikallisen koulun pihalla. Ruuna Reipas -patsas kuvastaa paikallista ravihevosta, joka menestyi elinaikanaan poikkeuksellisen hyvin ja tienasi yhden kauden aikana itselleen yli miljoona markkaa voittorahoja. Hevonen eli vuosina 1948-1971 ja on edelleen tunnettu ravihevospiireissä, vaikka jälkeläisiä hevoselle ei syntynyt. Muita nähtävyyksiä alueella ovat esimerkiksi Varpaisjärven kotiseutumuseo, muinaiset asuinpaikat, jotka ovat alueella säilyneet jälkipolville sekä upea kivikirkko, jonka on suunnitellut Josef Stenbäck. Kivikirkko on rakennettu vuonna 1904.