Pyhiinvaellusmatkoja on monenlaisia. On niitä alkuperäisiä, joilla uskovat vaeltavat pyhille paikoilleen. On myös matkoja omille, itselle syystä tai toisesta tärkeiksi koetuille paikoille, joita voi myös hyvin kutsua tietyllä tavalla pyhiinvaelluksiksi. Sitten on kuuluisia reittejä, kuten viime vuosina suosituksi muodostunut Espanjan Santiago de Compostelan vaellus. Ja toki on myös seutuja, joissa sattuu olemaan useampia vaellusreittejä valittavana. Pyhiinvaellusmatkoille lähdetään joko uskonnon sääntöjen sanelemina, koska ne kuuluvat osana jonkun tietyn uskonnon harjoittamiseen, tai koska halutaan tehdä matka omaan mieleen ilman ulkopuolisia ärsykkeitä. Usein matkaan lähdetään myös, jos halutaan irtiotto nykypäivän kiihkeästä elämän rytmistä tai jos halutaan olla lähellä luontoa ilman jatkuvaa tietotulvaa, kellon mukaan elämistä tai muiden vaatimuksia. Pyhiinvaellusmatkan aikana on aikaa tarkkailla itseään, ajatuksiaan ja tuntemuksiaan aivan toisella tasolla kuin arkielämässä. Se onkin parhaimmillaan matka omaan itseen, mieleen, omiin toiveisiin, kokemuksiin ja tuntemuksiin. Matkalla voi vaihtuvien maisemien lisäksi tarkkailla omaa toimintaansa ja tyhjentää mielensä turhasta painolastista. Pyhiinvaellusmatkoja voi tehdä myös Suomessa, esimerkiksi ryhmässä vanhalla kuuluisalla Hämeen Härkätiellä. Aina ei ole pakko lähteä sen kauemmaksi.
Pyhiinvaellukselle Vakka-Suomen maisemiin tai maailmalle
Yleensä on totuttu ajattelemaan, että pyhiinvaelluksia tehdään jossain kaukana ulkomailla kuuluisille pyhille paikoille. Matkoja voi toki toteuttaa kukin halujensa mukaan, mutta myös Suomessa on mahdollista vaeltaa historiallisissa maisemissa ryhmässä. Hämeen Härkätie johtaa Hämeenlinnasta Turkuun, matkaa kertyy 162 kilometriä ja sen aikana ehtii pohtia omaa elämäänsä, arvojaan, ongelmiaan tai toiveitaan. Pitkän vaelluksen aikana asiat asettuvat aivan toisiin mittasuhteisiin kuin hektisessä arjessa ja helposti huomaa, kuinka lopulta ongelmat eivät olekaan niin ylitsepääsemättömiä tai raskaita, miltä ne vielä lähtiessä näyttivät. Monien mielestä pyhiinvaellusten parasta antia onkin, että voi olla oman itsensä ja ajatustensa kanssa rauhassa. Sen seurauksena mieli tyhjentyy melkein itsestään turhasta painolastista, ja syventyminen itse matkan tekoon vapaana kaikista ylimääräisistä häiriötekijöistä onnistuu helposti. Tärkeää on myös liikkuminen luonnossa vapaan taivaan alla. Tuo avaruus tuntuu antavan ajatuksille siivet. Halutessaan voi keskustella matkakumppaneidensa kanssa tai syventyä omiin mietteisiinsä – valinta on vapaa. Ulkomailla pyhiinvaelluksilla tapaa kanssakulkijoita hyvinkin eri puolilta maailmaa, mikä osaltaan antaa lisäarvoa matkalle, olemmehan kaikki kulkemassa samoja polkuja. Pitkällä vaelluksella tulevat omat rajat, niin henkiset kuin fyysisetkin, tutuiksi. Olet vain sinä itse ja oma kehosi, mikä kuljettaa sinua eteenpäin aina määränpäähän saakka.
Vaelluksella tarvitaan varusteita
Kävellen suoritettava vaellus asettaa omat haasteensa jaloille ja koko vartalolle. Niinpä kannattaa paneutua ajoissa kunnollisten varusteiden hankintaan. Oikeanlaiset kengät ja sukat ovat ensiarvoisen tärkeät, kun matkaa taitetaan jalan. Myös matkalla mukana oleva reppu tai rinkka osoittaa nopeasti ominaispiirteensä, kun sitä kantaa koko pitkän päivän selässään. Nike kengät ovat laadukas ja varma valinta, kun etsitään sopivia jalkineita. Kukaan ei varmasti nauti vaeltamisesta heikkolaatuisilla kengillä, jotka pahimmillaan tuhoavat jalat tai hiertävät niihin ainakin tuskallisia rakkoja. Hyvillä, jalkaan sopivilla kengillä vaeltaminen käy kuin tanssi konsanaan, joten niiden arvoa ei kannata koskaan vähätellä. Päivän kääntyessä illaksi niin reppu kuin jalatkin alkavat joka tapauksessa painaa kaksin verroin, olipa jalassa sitten millaiset kengät hyvänsä tai reppu kuinka keveä. Voi siis vain toivoa, ettei sopimattomasta varustuksesta aiheudu turhia lisäongelmia. Hyvin selkään sopiva reppu, riittävästi nestettä ja tarpeeksi vahva aurinkosuoja ovat myös varusteiden top 5 listalla. Hyvin varustautuneena vaelluksesta saa irti sen, mitä siltä lähdettiin hakemaan, eli tutkimusmatkan omaan mieleen.