Viimeiset pari vuotta Suomen matkailualalla on nähty selkeitä muutoksia. Turismi on jatkuvasti kasvamaan päin, mistä voimme kiittää eniten aasialaisia matkailijoita, jotka ovat pikkuhiljaa löytäneet Suomen vaihtoehtoisena matkailumaana perinteisemmille kohteille Euroopassa. Vaikka suurimpia matkailijoiden ryhmiä Suomessa ovat ruotsalaiset, saksalaiset ja venäläiset, joista jälkimmäisten osuus on ollut viime vuosina jopa laskussa, nostavat aasialaiset matkailijat jatkuvasti osuuttaan Suomeen saapuvien turistien joukossa. Aasiasta tulevien matkailijoiden osuus on kasvanut vuositasolla noin viidenneksellä, mikä on huikea saavutus, jolla on suuri merkitys Suomen taloudelle ja matkailualalle . Onkin selvitetty, että esimerkiksi kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat ovat valmiita kuluttamaan suuriakin summia rahaa matkoillaan.

Enemmistö suuntaa Helsinkiin, mutta muuallakin Suomessa on nähtävää

Helsinki on tällä hetkellä Aasiasta saapuvien matkailijoiden suosituin matkailukohde, jonne matkustetaan eniten elokuussa. Lapin eksotiikka vetää puoleensa etenkin japanilaisia ja kiinalaisia turisteja, mutta pääkaupunki Helsinki on siinä mielessä sijainniltaan strateginen, että se mahdollistaa pikaiset kaupunkivisiitit välilaskujen yhteydessä. Tämä on oivallettu matkailualalla vasta hiljattain, vaikka suomalaislentoyhtiö Finnair onkin kuljettanut matkailijoita Suomen ja Aasian välillä jo pitkään.

Tätä nykyä Finnair ja Visit Finland paiskivat kovasti töitä yhdessä saadakseen kaikki potentiaaliset matkustajavirrat hyödynnettyä. Tokion, Soulin, Pekingin, Shanghain, Guangzhoun ja Fukuokan kaltaisista suurkaupungeista lentää päivittäin suuret määrät aasialaisia turisteja, joille Helsinki ja Suomi ovat vain välietappi. Yhä useampi matkailija on kuitenkin oivaltanut Suomen tuomat mahdollisuudet ja kiinnostunut heille tarjotuista matkapaketeista, jotka muuttavat pikaisen välilaskun muutaman päivän Suomen lomaksi. Juuri tämä muutos on merkittävä ja sen myötä Suomen matkailuala näyttää valoisammalta kuin koskaan aikaisemmin.

Mitkä ovat Suomen valttikortteja matkailumaana?

Suomen valttikortteja ovat ehdottomasti sen kompakti koko ja monipuolisuus. Helsingissä on runsaasti tarjottavaa kulttuurielämyksistä shoppailuun ja puhtaaseen luontoon, jonka helmaan on mahdollista hakeutua lyhyemmilläkin vierailuilla. Toisaalta matkustaminen Helsingistä esimerkiksi Lappiin taittuu hetkessä, joten periaatteessa koko Suomea voidaan pitää potentiaalisena aasialaisille turisteille tarjottavana matkailualueena. Matkailijat eri maista arvostavat hyvinkin erilaisia asioita Suomessa, mutta aasialaisille matkailijoille suurimman vaikutuksen tekevät Suomen turvallisuus, rauhallisuus sekä puhtaus, jotka eivät ole mitenkään itsestäänselviä asioita nykypäivän aasialaisissa suurkaupungeissa. Suomi tarjoaa myös monenlaisia mahdollisuuksia kulttuurista nauttimiseen ja monet matkailijat ovatkin tietoisia esimerkiksi siitä, että Jean Sibeliuksen ja Alvar Aallon kaltaiset menestyneet suurmiehet ovat kotoisin Suomesta.

Valtava potentiaali tulevaisuudessa

Suomalaiset matkailualan asiantuntijat keskittävät suuren osan huomiostaan juuri aasialaisiin turisteihin, joihin on aiemmin kiinnitetty varsin vähän huomiota. Kun vain alle viidenneksellä esimerkiksi kiinalaisista turisteista on passi, ollaan Suomessakin nähty vasta murto-osa siitä, miten valtavasti markkinarakoa on vielä jäljellä.