Suomen Lappi on yksi niistä matkakohteista, joista moni haaveilee. Talven ihmemaata lähemmäksi ei juuri voi päästä, mutta toki Lappi on paljon muutakin kuin kinoksia ja tuntureita. Lapin lumon ja vetovoimaisuuden syyksi mainitaan usein sen tarjoamat kontrastit. Kesällä päästään nauttimaan sen ympärivuorokautisesta auringonpaisteesta ja lämmöstä, joka taittuu syksyn upean ruskan kautta hiljalleen pitkäksi ja pimeäksi kaamokseksi talvella. Toinen kontrasti korostuu hiihtokeskusten ympäristössä, sillä rinteiden tuntumassa nähtävä melske on vain muutaman minuutin matkan päässä täydellisen villistä Lapin erämaasta.

Kiehtovimmat matkakohteet Lapissa

Rovaniemeä ei voi jättää mainitsematta kun listataan mielenkiintoisimpia matkakohteita Lapissa. Rovaniemi on Lapin pääkaupunki ja tietenkin myös joulupukin koti Korvatunturin ohella. Monet joulupukin tapaamisesta unelmoineet matkailijat ympäri maailmaa saavat haaveensa toteutumaan napapiirin tuntumassa sijaitsevassa Joulupukin pajakylässä, jossa pääsee istumaan pukin polvella ja seuraamaan, kuinka joulumuori ja pienet tontut touhuavat askareissaan. Joulupukin pajakylä on ollut suomalaisten matkailijoiden ohella erityisen suosittu matkailukohde brittien, japanilaisten, kiinalaisten, venäläisten ja espanjalaisten keskuudessa, mutta monesta muustakin maailman kolkasta sinne löydetään varsin ansiokkaasti. Matkailijoiden määrän ennakoidaan kasvavan voimakkaasti lähivuosina.

Lappiin suunnataan alkutalvesta loppukevääseen ennen kaikkea laskettelumahdollisuuksien perässä. Joululoma, hiihtoloma ja pääsiäisloma ovat vilkkaimpia matkailusesonkeja Lapissa, joka tarjoaa laadukkaita laskettelukeskuksia. Vaikka rinteet eivät vedäkään aivan vertoja Alppien tai Kalliovuorten kaltaisille jylhille vuoristoille, ovat suomalaisten hiihtokeskusten valttikortteja ennen kaikkea laadukkaat palvelut yhdistettynä turvalliseen ympäristöön. Tunnetuimpia hiihtokeskuksia Lapin seudulla ovat muun muassa Levi, Ylläs, Ruka, Pallas, Saariselkä, Pyhä, Salla, Iso-Syöte, Ukkohalla, Luosto, Paljakka, Pikku-Syöte, Ounasvaara, Olos, Ruskotunturi, Taivalvaara ja Kalli.

Lapista löytyy myös lukuisia jokia, järviä ja lampia, jotka tarjoavat otolliset mahdollisuudet kalastamiselle. Enontekiön ja Kilpisjärven alueet tarjoavat mainioita kalavesiä esimerkiksi harjusten, taimenten ja siikojen pyydystämiselle. Kenties klassisin kalastajan matkakohde on kuitenkin Tenojoki, jonne lähdetään tietysti pyydystämään kalojen kuninkaaksikin kutsuttua lohta!

Vaeltamaan voi lähteä melkeinpä milloin tahansa

Lappi tunnetaan lukuisista huikeista kansallispuistoistaan, joissa käy joka vuosi suuri määrä ihmisiä eri pituisilla vaellusretkillä. Retkeilymaasto on yleisesti ottaen todella otollista niin aloitteleville kuin kokeneillekin vaeltajille. Oman tasonsa mukaan voi valita sopivimman reitin, jonka varrelta löytyvät erilaiset luontopolut, leirintäalueet, tulentekopaikat ja laavut. Suurin osa Lappiin vaellusretkelle suuntaavista matkailijoista valitsee kohteekseen Ylläksen tai Levitunturin tienoon, pohjoisrajalle sijoittuvat Kalottireitit sekä Pallastunturin ja Ounastunturin seudun. Erityisesti alkusyksystä ruskan ollessa häikäisevimmillään matkustaa Lappiin valtavasti luonnonystäviä ihailemaan luontoa upeassa väriloistossaan.

Lapin tämän hetken kuumin vetonaula: Revontulet

Yhä useampi matkailija lähtee Lappiin yksi selkeä toive mielessään: päästä näkemään revontulet taivaalla. Etenkin ulkomaalaisille turisteille revontulet ovat käsittämättömän eksoottinen ja upea ilmiö, jonka moni toivoo pääsevänsä näkemään edes kerran elämässään. Vaikka Lappiin matkustaminen ei takaakaan sitä, että revontulia todella pääsee näkemään, on Lappi silti yksi todennäköisimmistä paikoista, missä moisia voi bongata.

Matkailualalla ollaankin havahduttu tähän revontulien tarjoamaan potentiaaliin, minkä vuoksi Lapin alueella on kehitetty erityisesti tähän keskittyvää turismia. On syntynyt erityisesti revontulien bongaamista varten rakennettuja lasikattoisia hotelleja ja lisäksi järjestetään erilaisia retkiä, joiden aikana pyritään löytämään parhaat paikat revontulien katselemiseen. Suomen Lappi onkin saanut erityisen paljon näkyvyyttä ulkomaisissa medioissa juurikin revontuliensa ansiosta.