Revontulet ovat kiinnostava ilmiö, joka on kiehtonut ihmismieltä muinaisista ajoista lähtien. Ilmiöön on liitetty mielenkiintoisia tarinoita ketusta, joka loi ilmiön hyppelemällä pitkin nietoksia siten, että sen oranssinpunainen häntä viuhtoi samalla taivaalle revontulet. Tästä muinaisesta tarinasta juontaa juurensa myös revontulien nimi. Toinen mielenkiintoinen tarina väitti, että revontulet olivat valkyyrioiden kimaltelevia haarniskoja, jotka näkyivät, kun valkyyriat ratsastivat yötaivaan alapuolella. Osassa pohjoisia kansoja uskottiin myös, että revontulien alla alkunsa saanut lapsi tulee olemaan erittäin onnekas. Revontulet ovat niin vetovoimainen ilmiö, että moni turisti matkaa vielä nykyäänkin kohti pohjoista Suomea päästäkseen nauttimaan tästä luonnon upeasta ilotulituksesta. Lapissa ilmiöstä onkin otettu kaikki irti ja sinne on rakennettu esimerkiksi erityisiä revontulitaloja, joista käsin revontulien ihastelu onnistuu turvallisista ja lämpimistä olosuhteista käsin.

Mistä revontulet johtuvat?

Vaikka revontulet vanhan uskomuksen mukaan johtuvatkin revon hännänheilautuksista, valkyyrioiden yötaivasta vasten kimaltevista haarniskoista tai muista mielikuvituksen luomista tapahtumasarjoista, niin nykyihminen kaipaa romanttisen tarinan rinnalle yleensä myös hieman tieteellisempää selitystä.

Lyhyesti sanottuna kyseessä on valoilmiö, joka näyttää kuin tanssivilta värikkäiltä kuvioilta yötaivasta vasten. Erityisen yleisiä revontulet ovat lähellä napa-alueita, minkä vuoksi moni matkaa revontulia nähdäkseen Lappiin. Revontulet syntyvät, kun aurinkotuulen varautuneet hiukkaset osuvat maan ilmakehään. Voidaankin siis sanoa, että revontulet ovat peräisin aina auringosta saakka.

Revontulitalot

Esimerkiksi Leviltä löytyy upeita ja ainutlaatuisia revontulitaloja ja erikoisia revontuli-igluja, joiden tunnelmallisesta ja lämpimästä turvasta käsin on mahdollista päästä nauttimaan revontulista ja jättää hetkeksi arjen kiire ja murheet iglun ulkopuolelle. Revontulitalot ovat oivallinen valinta esimerkiksi romanttiselle matkalle tai halutessasi hetken omaa aikaa, jolloin voit vajota täydellisesti omiin ajatuksiisi ja omaan rauhaasi. Revontulitalo on oivallinen kohde myös vaikkapa työporukalla. Tällaisen suuremman tapahtuman järjestäminen saattaa tosin tulla melko kalliiksi, jolloin yrityslainan ottaminen voi olla ajankohtaista, ja erilaisia yrityslainoja kannattaakin vertailla Qred-sivustolla.

Revontulitalossa tätä upeaa valoilmiötä katseltaessa ei ole vaikea ymmärtää, kuinka tämä ilmiö on muinaisissa kansoissa herättänyt tarpeen selittää sitä erilaisilla tarinoilla. Ilmiö on erittäin vaikuttava eikä olekaan ihme, että sitä on aikojen saatossa myös pelätty. Ihminen eli ennen paljon lähempänä luontoa kuin nykyihminen, mutta näin lähellä revontulia myös nykyihminen voi kokea luonnon voiman ja ehkä oppia arvostamaan sitä entistä enemmän. Monia nykyajan ihmisiäkin revontulet onnistuvat koskettamaan syvästi.

Revontuliretket

Lapissa on monin paikoin mahdollista ottaa osaa myös revontuliretkeen. Retkelle voi lähteä huskyvaljakolla, hevosella, porolla tai vaikkapa patikoiden, ja retken keston voi valita yhden tunnin mittaisesta lyhyestä revontuliretkestä yli päivän kestävään retkeen. Jos haluat tutustua revontuliin ja perinteiseen lappilaiseen elämäntyyliin, lähde ihastelemaan revontulia huskyvaljakon kyydittämänä ja koe jotakin ainutlaatuista!

Revontuliretket soveltuvat myös koko perheen retkiksi, kunhan vain valitaan sopiva retkipaketti ja retken kestoaika. Myös revontuliretkelle voidaan lähteä työporukan kesken ja tämän upean luonnonilmiön kokeminen keskellä luontoa voikin olla ryhmäytymistä parhaimmillaan. Me-hengen luominen onnistuu yleensä parhaiten silloin, kun ryhmällä on mielekästä tekemistä ja kun se kokee yhdessä jotakin ainutlaatuista. Ainakin revontuliretki ja revontulitalossa yöpyminen on kokemus, joka ei hevillä unohdu!