Pääsiäinen on monissa kristityissä maissa yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Esimerkiksi Espanjassa ja muissa katolilaisissa maissa pääsiäisviikko “Semana Santa”, eli pyhä viikko on täynnä uskonnollisia juhlia, paraateja ja tapahtumia, joissa miljoonat paikalliset ja matkailijat kerääntyvät yhteen seuraamaan tätä kalenterivuoden merkityksellistä juhlaa.

Vaikka kotimaassa pääsiäisen alkuperäinen merkitys on hiljalleen muotoutunut uudelleen, kyllä Suomessakin pääsiäistä osataan juhlia toden teolla! Tästä syystä olemme keränneet alle listan hauskoja suomalaisia riittejä ja tapoja, jotka kiinnostavat varmasti myös Suomessa matkailevia ulkomaalaisia.

Virpominen

Virvonta kuuluu tuhansien suomalaisten lapsiperheiden tärkeimpään perinteeseen. Kotimaassa pääsiäiseen valmistaudutaan monissa perheissä tilaamalla pääsiäiskoristeet, virpomista varten tarvittavat noita-asut ja virvontatarvikkeet jo hyvissä ajoin. Korona-aikanakin pääsiäinen 2021 alkaa turvallisesti tilaamalla kaikki karkit, herkut, koristeet, asut ja askartelutarvikkeet mukavasti Partyking-verkkokaupasta omalta kotisohvalta käsin. Edullisen ja nopean toimituksen ansiosta pääsiäistuotteet saapuvat mutkattomasti omalle kotiovelle, jolloin pääsiäisen vietto voi alkaa toden teolla!

Pääsiäisnoidiksi pukeutuneet lapset kulkevat pääsiäisen aikaan naapuruston ovilla virpomassa itsetehdyillä ja koristelluilla pajunkissavitsoilla. Kuuluisin ja käytetyin loru lienee lähes kaikille tuttu “Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle”. Tämän jälkeen virpojille oven avanneet suomalaiset tarjoavat lasten koriin karkkeja ja muita herkkuja.

Alun perin virpominen on tapa, jonka juuret yltävät kauas varhaiskristilliseen aikaan ja se on suoritettu Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi. Ennen uskottiin, että virpomalla pystyttiin torjumaan pahoja henkiä ja tuomaan terveyttä. Tämän lisäksi pajulla on uskottu olevan maagisia ja parantavia voimia. Suurten sotien jälkeen tapa levisi ympäri Suomea ja iskostui tuhansien suomalaisten lapsiperheiden odotetuksi ja rakastetuksi perinteeksi.

Rairuohon kasvattaminen ja sen koristeleminen

Virpomisen ohella toinen suosittu kotimainen pääsiäisenviettotapa on rairuohon kasvattaminen ja koristeleminen itse maalatuilla pääsiäismunilla, pääsiäistipuilla ja pupuilla. Rairuohon kylväminen ja kasvattaminen on helppoa ja siksi siitä on tullut suosittu riitti monessa suomalaisessa lapsiperheessä. Lisäksi pääsiäismunien maalaaminen ja koristeleminen on monen perheen vanhemmankin jäsenen mielestä todella hauskaa puuhaa!

Perinteisten suosikkien, eli pääsiäispupujen ja tipujen lisäksi rairuohon koristeluun liittyvät merkittävällä tavalla pääsiäiskarkit ja suklaamunat. Suomalainen pääsiäinen on ollut jo pitkään värikäs juhla, jonka vuoksi pääsiäiskoristelu kotona noudattaa usein iloisia värejä, rusetteja ja kukkia, joilla koristellaan rairuohon lisäksi myös koko kotia.

Pääsiäiskokon polttaminen

Kolmas mielenkiintoinen perinne suomalaisessa pääsiäisen vietossa on perinteisen pääsiäiskokon polttaminen. Yleensä pääsiäiskokko kootaan ja sytytetään pääsiäisviikon lauantaina tai sitä seuraavan yön aikana. Pääsiäiskokko ei kuitenkaan ole virpomisen ja rairuohon koristelun tapaan kaikkialle Suomeen levinnyt tapa, sillä kokkoa poltetaan pääasiassa ympäri Pohjanmaata ja nykyään myös Helsingin Seurasaaressa.

Pääsiäiskokon perinteet yltävät virpomisen tapaan varhaiskristilliseen aikaan. Esimerkiksi aikaisemmin myös Suomessa uskottiin, että pääsiäislauantaina ja sitä seuraavana yönä, jolloin pääsiäiskokko poltetaan ja jolloin Jeesus oli kuolleena, Jumalan kansaansa suojeleva vaikutus oli heikoimmillaan, jolloin pääsiäiskokkoja poltettiin noitien ja muiden pahojen henkien karkottamiseksi. Tuolloin uskottiin myös, että mitä enemmän pääiäiskokko syöksi savua ja kipinöi, sen tehokkaammin se karkoitti noitia ja muita pahoja henkiä.