Kun nyt viimeinkin on alettu puhumaan diginatiiveista, jotka hallitsevat erilaiset laitteet ja auttavat vanhempia ihan yksinkertaisissa asioissa, on syytä puhua myös diginomadeista. Kyseessä on ihminen, joka kykenee elättämään itsensä täysin tietokoneen varassa eli tekee etätöitä, ja teki niitä jo ennen koronapandemiaa, vaikkapa freelancer-pohjalta. Tällainen henkilö ei ole sidottu mihinkään yhteen tiettyyn paikkaan, vaan voi muuttaa paikasta tai maasta toiseen mielensä mukaan.

Suomalainen diginomadi tekee yleensä töitä jollekin suomalaiselle tai eurooppalaiselle yritykselle freelancerina ja saa siten palkkansa euroina. Vaikka palkka jää usein kotimaan tasoa pienemmäksi, kantaa euro sen sijaan pitkälle vaikkapa Indonesisassa, monessa Etelä-Amerikan maassa sekä ihan jo vaikka Balkanilla. Diginomadien asumiskustannuksia pienentää myös se, että he asuvat usein kollektiivisesti soluasunnoissa ja heidän täytyy ruokkia vain itsensä.

Mitä diginomadi tarvitsee?

Diginomadi kantaa mukanaan vain sen, mitä tarvitsee. Tämä riippuu henkilöstä itsestään: osa matkustaa hyvinkin minimaalisesti, kun taas osa vetää perässään useampaa matkalaukkua. Tärkeintä on kuitenkin se, että perustarvikkeita on saatavilla ja että kaikki tärkeimmät asiat kulkevat turvallisesti mukana. Näitä ovat passi ja muut matkustusasiakirjat sekä tietysti työvälineet, eli tietokone.

Kannettava tietokone pitää diginomadin leivänsyrjässä kiinni, mutta laadukkaan koneen ei tarvitse maksaa maltaita, vaan vaikkapa macbook air 13:n saa käytettynä ja huollettuna. Ja koska Applella on vahva näkyvyys ympäri maailmaa, ei huoltojoukoista ole pulaa, missä sitten ikinä liikkuukaan.

Miksi Suomi kiinnostaa diginomadeja?

Myös Suomessa on diginomadeja, niin ulkomaalaisia kuin kotimaisiakin. On ihan mahdollista, että esimerkiksi toimittaja vuokraa kesäksi asuntoauton ja kiertää sillä pitkin Suomea irtisanoen kesäajaksi vuokrasopimuksensa tai sitten alivuokraamalla asunnon eteenpäin.

Suomi kiinnostaa myös ulkomaalaisia diginomadeja. Monet tulevat Suomeen pariksi kuukaudeksi tai korkeintaan pariksi vuodeksi nauttimaan hiljaisuudesta ja kauniista luonnosta, joista puolestaan haetaan inspiraatiota. Tällainen henkilö voi myös elellä ihan vain turistina ja dokumentoida elämänmenoa, josta hän sitten myöhemmin kirjoittaa blogiinsa työkseen.

WiFi on Suomessa myös hyvälaatuinen ja turvallinen. Esimerkiksi kirjastot tarjoavat suojatun WiFi-yhteyden täysin maksutta niin kunnan asukkaille kuin turisteillekin. Mikäli haluaa ostaa Suomesta ihan liittymänkin, saa senkin melko halvalla ja taso on usein muuta Eurooppaa paljon parempi.